Povestea Esarfelor din Matase Naturala de Varanasi

  7 Noiembrie 2017,

New Delhi

 

Va vom introduce astazi in Lumea fascinanta a Matasii Naturale  de Varanasi sau Banarasi :)

 

  Pentru cunoscatori, Matasea Naturala de Varanasi are o valoare aparte caci este, fara doar si poate, una din cele mai faimoase tipuri de Matase Naturala existenta in Lume, recunoscuta fiind inca din timpuri stravechi.

  •  - Matasea Naturala de Varanasi provine, asa cum ii spune si numele, din Orasul Varanasi, faimos mai ales pentru Raul Gange, care-i scalda Teritoriul. Varanasi este cunoscut in intreaga Lume ca fiind un Oras Sfant pentru Hindusi, fiind considerat ca unul din cele mai vechi Orase locuite fara nici o intrerupere. Initial, Orasul era cunoscut sub denumirea de  Banaras (Benares), de aceea faimoasa Matase produsa aici mai este cunoscuta si sub denumirea de Matase de Banarasi (Benares).
  •  -  In Varanasi (Banarasi) exista o traditie straveche de Tesere a Saree-urilor, Salurilor si Esarfelor (Dupattas) din Matase Naturala . Se spune ca Sareeurile de Banarasi au fost mentionate in Scripturile Hinduse Rigveda (1700-1100 BC), in Ramayana si Mahabharata.
  •  - Initial, Sareeurile de Banaras erau tesute din Bumbac dar au devenit faimoase in timpul Dinastiei Imparatilor Mughal, cand elementele decorative de origine Persiana au fost introduse in India, dand nastere unor modele distincte, florale sau Paisley, iar bumbacul a fost inlocuit cu Matasea Naturala. Se spune ca, in acele timpuri, modelele acestor tesaturi deosebite erau tesute cu fir de Aur si Argint  si impodobite cu Pietre Pretioase.
  •  - Aceasta Traditie a Teserii Sareeurilor, Salurilor si Esarfelor a continuat si s-a dezvoltat in Varanasi pana in zilele noastre, fiind transmisa din generatie in generatie.  Este interesant de stiut ca, la teserea unui singur Saree, este necesara munca asidua a 3 oameni timp de min. 15 zile si poate continua pana la 6 luni, in functie de complexitatea modelului creat. Daca este vorba despre un model mai intricat, Artizanii indieni pot lucra chiar si un an intreg la crearea unui singur Saree.

- Producerea tesaturilor din Matase Naturala  de Varanasi implica, asadar, o munca extrem de intensa si un efort creativ pe masura! Acesta este si principalul motiv pentru care Designerii din Lumea intreaga aleg sa foloseasca Matasea de Varanasi in Creatiile lor.

Povestea Esarfelor Din Matase Naturala De Varanasi

Tehnica specifica de Tesere a Esarfelor si Salurilor in Varanasi implica folosirea simultana a 2 culori diferite si contrastante de Matase Naturala, astfel incat tesatura obtinuta sa capete acel aspect usor metalizat.

 

Povestea Esarfelor Din Matase Naturala De Varanasi

 

Imagini cu Salurile-Esarfa din 100% Matase Naturala de Varanasi din Colectia Frumindia :)